Bestelbonnen

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Verkoopbeheer >

Bestelbonnen

Net zoals bij een facturatiebestand, kunt u ook in het bestelbonnenbestand een bestelbon toevoegen, wijzigen, schrappen enz... Het toevoegen of wijzigen van een bestelbon gebeurt, net zoals een factuur in twee stappen:

 

Stap 1: Hoofdgegevens

In deze eerste stap kunt u de hoofdgegevens zoals klantnummer, bestelbondatum, vervaldag enzoverder invullen.

 

Stap 2: Bestelbonregels

Nadat de voorgaande hoofdgegevens zijn ingevuld, komt u automatisch in het tweede toevoegscherm terecht. Hierbij kunt u voor één bestelbon meerdere bestelbonregels (artikelen, werkzaamheden) toevoegen.

 

Zowat alle keuze die in het bestelbonnen bestand voorkomen zijn gelijk aan deze bij het facturatiebestand. Om deze reden beperken wij ons tot het bespreken van de nieuwe keuzes:

 

hmtoggle_plus1 Keuzes in de AXITO-kader

 

 

hmtoggle_plus1 Betekenis velden

 

 

 

Video bestelbon

 

Wanneer u de keuze <V>ideo bestelbon uitvoert, krijgt u (afhankelijk van de programma-instellingen) het volgende te zien :

 

Basis-instelling:

U krijgt de videoregels van het document te zien. Hierbij ziet u de verschillende regels van het document, en kunt u nieuwe regels toevoegen of bestaande regels wijzigen of schrappen.

 

Projectbeheer-instellingen:

Wanneer u met de module 'Projectbeheer' werkt, krijgt u eerst volgend menu te zien:

 

Video bestelbon

Beschrijving van de verschillende mogelijkheden :

Video standaard

Via deze keuze krijgt u het standaard video-scherm te zien (hetzelfde scherm zoals hierboven beschreven).

Prijs- & kortingafkomst

Via deze keuze wordt er een extra kolom getoond 'Afkomst prijs - %'.

Het doel van deze kolom is om aan te geven van waar de getoonde prijs en korting afkomstig zijn. U kunt dus in een oogopslag nagaan of de vermelde prijzen en kortingen kloppen. De prijzen en kortingen kunnen van verschillende bronnen afkomstig zijn, enkele voorbeelden :

ARTS

De prijs is afkomstig van het artikelbestand (dus geen kortingen, geen manuele aanpassing)

ARTC

De prijs is afkomstig van het artikelbestand, echter het is de aankoopprijs (vb wanneer u een artikel doorverkoopt aan een collega).

FREE

Het artikel is gratis (vb een proef of staal).

DISC

De prijs/korting is afkomstig van het kortingenboek.

SQUO

De prijs/korting werd overgebracht van een offerte.

SORD

De prijs/korting werd overgebracht van een bestelbon.

SDEL

De prijs/korting werd overgebracht van een leveringsbon.

MANU

De prijs/korting werd manueel aangepast.

NODI

Er werd geen korting toegekend.

 

Wanneer u met de cursorbalk op een veld gaat staan, wordt extra informatie getoond. Een voorbeeld van zo'n extra informatie :

EHpr = Art.pr. (01-01-08)  Kort.% = Geen (01-01-08)

Hieruit kunt u volgende informatie aflijden :

De eenheidsprijs is afkomstig van het artikelbestand

Deze prijs werd toegekend op 01-01-08

Er werd geen korting gegeven

Leveringsinformatie

Via deze keuze wordt een extra kolom getoond 'Reeds geleverd'. Aan de hand van dit veld kunt u nagaan hoeveel van de bestelde aantallen reeds werden geleverd. Dit aantal wordt automatisch berekend aan de hand van de opgestelde leveringsbonnen. Hiervoor moeten zowel de bestelbon en de verschillende leveringsbonnen toegekend zijn aan hetzelfde project.

Aantal controle

Via deze keuze wordt een extra kolom getoond 'Werkelijk geteld'. Deze keuze werd ontwikkeld om te controleren of het aantal dat besteld zijn werkelijk wordt geleverd. De verschillende regels worden kunnen in diverse kleuren worden weergegeven, afhandelijk van de situatie :

Blauw/cyaan

Het werkelijk geteld is kleiner dan het aantal besteld.

Groen

Het werkelijk geteld is gelijk aan het aantal besteld.

Rood

Het werkelijk geteld is groter dan het aantal besteld.

 

Het veld 'Werkelijk geteld' kan op verschillende manieren aangepast worden :

Handmatig aanpassen

U verplaatst de curosorbalk op het veld 'Werkelijk geteld' en wijzigt dit veld.

Afpunten aantal

Wanneer u de keuze 'Aantal controle' heeft geselecteerd, wordt er een bijkomende keuze '. Afpunten aantal' beschikbaar. Wanneer u dus op een bepaalde regel (record) staat, en vervolgens op de punt-toets drukt, wordt het veld 'Werkelijk geteld' gelijk gesteld aan het veld 'Aantal'.

Barcode inscannen

Automatisch nadat u een barcode heeft ingescand, wordt het veld 'Werkelijk geteld' het bijbehorende artikel van de bestelbon met een waarde 1 opgehoogd.

Scanbestand inlezen

Via de keuze '* Overbrengen' kunt u een verbinding maken met een extern scantoestel (vb scanpal II), en zodoende de gescande barcodes inlezen en het veld 'Werkelijk geteld' voor de verschillende regels (records) aanpassen.

 

Dit veld 'Werkelijk geteld' kan ook geprint worden op de verschillende documenten (bestelbon, leveringsbon).

 

 

Na uw selectie worden de video-regels van de bestelbon getoond.

 

hmtoggle_plus1 Keuzes in de AXITO-kader (Video)

 

 

Bijkomende keuzes in AXITO-Facturatie

 

Omdat u werkt met de keuze bestelbonnen, wordt automatisch de keuze ‘* Factureren’ in het facturatiebestand actief. Via deze keuze kunt u op een eenvoudige manier een reeds toegevoegde bestelbon gaan factureren. Nadat u op  <*> heeft gedrukt, krijgt u een scherm te zien met volgende keuzes:

 

1

Factureren bestelbon

2

Factureren bestelbon gedeeltelijk

3

Factureren offerte

4

Factureren offerte gedeeltelijk

5

Kassaticket factureren

E

Einde

 

Via deze twee keuzes kunt u dus een volledige of gedeeltelijke bestelbon gaan factureren. Bij de eerste keuze vult u gewoon de bestelbonnummer in (op te vragen via <F5>). Bij de tweede keuze krijgt u vervolgens de video van de bestelbon te zien, waarna u met <+> en < - > de verschillende bestelbonregels kunt opnemen. Nadat u op <E>inde heeft gedrukt, wordt de factuur aangemaakt.

 

hmtoggle_plus1 Betekenis velden (Video)

 

 

Voorbeeld: Toevoegen nieuwe bestelbon: Algemene procedure

 

Om een nieuwe bestelbon toe te voegen, moet u de volgende zeven stappen doorlopen :

1.Kies vanuit het hoofdmenu voor de keuze "Bestelbonnen". Hierdoor komt u in het hoofdoverzicht van de bestelbonnen terecht (en dit op de laatste bestelbon die u in het verleden reeds heeft toegevoegd). Merk op dat elke regel (of record) overeenkomt met een bestelbon, en dat alle reeds eerder gemaakte bestelbonnen contimu bewaard blijven.

2.Door op <T> te drukken, voegt u een nieuwe bestelbon toe. Hierdoor zal automatisch een toevoegscherm verschijnen.

3.Vervolgens geeft u alle hoofdgegevens van de betreffende bestelbon in, zoals bestelbonnummer, klantnummer, bestelbondatum enzoverder..

4.Nadat u alle hoofdgegevens heeft ingevuld, zal de computer automatisch overgaan naar het tweede toevoegscherm. Hierin worden vervolgens de gegevens van de eerste bestelbonregel opgevraagd, zoals artikelnummer, artikelomschrijving, eenheidsprijs enzoverder.

5.Indien u een tweede bestelbonrregel wenst toe te voegen, moet u nogmaals op <T> drukken. Vervolgens geeft u de gegevens van die tweede bestelbonregel in. Wenst u een derde bestelbonregel toe te voegen, dan drukt u nogmaals op <T> enzoverder...

6.Nadat u alle gegevens heeft ingevuld, kunt u de betreffende bestelbon printen door op <P> te drukken.

7.Om vanuit het 'video bestelbon'-scherm terug te keren naar het hoofdoverzicht van de bestelbonnen, drukt u op <E> of <Esc>. Merk op dat u vanuit het hoofdoverzicht van de bestelbonnen, elke reeds eerder gemaakte bestelbon terug gedetailleerd kunt bekijken, door op <V> te drukken (dit staat voor 'Video', wat zoveel betekent als 'kijken naar').

 

 

Voorbeeld: Toevoegen nieuwe bestelbon

 

Nadat u vanuit het hoofdmenu voor de keuze "Bestelbonnen" heeft gekozen, komt u automatisch in het hoofdoverzicht van de bestelbonnen terecht. Vervolgens kunt u een nieuwe bestelbon toevoegen door op <T> te drukken. Hierdoor verschijnt een toevoegscherm, waarin de hoofdgegevens van de nieuwe bestelbon opgevraagd worden.

 

De hoofdgegevens van de bestelbon

Bestelbonnummer: Wanneer u een nieuwe bestelbon toevoegt, zal de computer automatisch het eerstvolgende bestelbonnummer voorstellen (namelijk laatste bestelbonrnummer plus één). Indien het echter de allereerste bestelbon betreft, zal de bestelbonrnummer opgebouwd zijn als volgt: De eerste twee karakters worden bepaald aan het hand van het jaar (vb.: 07), de overige karakters zijn een volgnummer (vb.: 00001). Uiteraard mag u de bestelbonrnummer op ieder moment wijzigen. Zorg er wel voor dat het bestelbonnummer begint met het jaartal.

Klantnummer: Aan de hand van de klantnummer kan de computer de informatie opvragen, die nodig is bij het opstellen van de bestelbon (Naam, Adres, Leveringsadres, BTW-nummer, Code boekstuk, Landcode munteenheid, Werknemersnummer, Vervaldagperiode, Financiële korting, ...). Via <F5> krijgt u een overzicht van de verschillende klanten.

Bestelbondatum: De computer zal automatisch de systeemdatum (elke computer heeft een interne klok en kalender) invullen. u kunt deze wijzigen. Zodra u <Enter> drukt, worden aan de hand van 'Code vervaldag' van de betreffende klant in het klantenbestand, de vervaldata automatisch berekend.

Creditbon / terugname: Vervolgens bepaalt u of het een 'Bestelbon' of een 'Terugname' betreft.

Code boekstuk: Via deze code bepaalt u het soort bestelbon (<F5> geeft u een overzicht van de verschillende mogelijkheden).

Omschrijving: Bij elke bestelbon kunt u een samenvattende omschrijving invullen. Zodoende heeft u direct informatie over deze bestelbon.

Kenmerken: Via <F5> kunt u diverse kenmerken aan deze bestelbon koppelen.

Levering straat, Levering woonpl.: Via deze twee velden kunt u aangeven dat het leveringsadres afwijkt van het bestelbon-adres.

Voldaan: Voordat de bestelbon is opgesteld, kunt u reeds aangeven of de  bestelbongedeeltelijk of volledig zal worden voldaan. Wanneer U 'G' (=gedeeltelijk) invult, zal tevens het veld 'Reeds voldaan' worden opgevraagd (alzo kunt u een reeds betaald voorschot registreren).

 

Nadat u alle hoofdgegevens van de bestelbon (of terugname) heeft ingegeven, komt u automatisch in het tweede toevoegscherm terecht. Hierin zullen de gegevens van de eerste bestelbonrregel worden opgevraagd.

 

De bestelbonregels

Voor elke bestelbonregel zullen de volgende gegevens opgevraagd worden:

 

Artikelnummer: Aan de hand van dit artikelnummer zal elke belangrijke informatie van dit artikel automatisch in de betreffende bestelbonrregel worden overgebracht (Omschrijving, Leveranciersnummer, Per, Eenheid, Eenheidsprijs, BTW %, Tegenrekening, Aankoopprijs, ...). Indien u het artikelnummer niet van buiten kent, kunt u met behulp van <F5> een overzicht krijgen van het artikelenbestand; Nadat u het gewenste artikel heeft gevonden, kunt u het artikelnummer overbrengen naar de betreffende bestelbonrregel via de keuze <O>verbrengen of <Enter>.

Omschrijving: Dit veld is steeds wijzigbaar. Indien u deze omschrijving wijzigt, heeft dat geen invloed op de omschrijving zoals die op dat moment in het artikelenbestand genoteerd staat.

Aantal: Dit is het aantal eenheden dat van dit artikel worden verkocht.

Eenheid: Wordt enkel opgevraagd indien u geen artikelnummer invult. Dit is de verkoopseenheid van deze bestelbonregel (vb.: stuk, m, liter, kg ...). Eenheidsprijs: Wordt enkel opgevraagd indien u geen artikelnummer invult. Dit is de verkoopprijs exclusief BTW van deze bestelbonrregel.

Korting: Dit is de het kortingspercentage dat u toekent aan de betreffende bestelbonregel.

Bedrag: Dit is het totaal verkoopbedrag van de betreffende bestelbonregel. Dit bedrag (berekend aan de hand van onder andere 'Aantal' en 'Eenheidsprijs', kunt u wijzigen. De computer zal dan automatisch het juiste kortingspercentage invullen in het veld 'Korting %'.

Nadat u alle gegevens van de eerste bestelbonregel heeft ingevuld, kunt u een tweede bestelbonrregel toevoegen door nogmaals op <T> te drukken. Vervolgens geeft u de gegevens van die tweede bestelbonregel in. Wenst u een derde bestelbonregel toe te voegen, dan drukt u nogmaals op <T> enzoverder...

 

Merk op dat u aan elke bestelbonregel een uitgebreide nota-tekst (bijv. garantievoorwaarden, leveringsvoorwaarden enzoverder) kunt koppelen, door gebruik te maken van de keuze <N>ota.

 

Het overbrengen van een samenstelling

Wanneer u zich in het 'Video bestelbon'-scherm bevindt, kunt u een samenstelling naar de betreffende bestelbon overbrengen via de keuze '* Overbrengen'. Nadat u op <*> heeft gedrukt, verschijnt een keuzemenu. Nadat u heeft gekozen voor de keuze '1. Overbrengen samenstelling', krijgt u een 'Overbreng'-scherm te zien. Vervolgens worden volgende velden opgevraagd:

 

Samenstellingnummer: Dit is het samenstellingnummer zoals u dat invulde in het samenstellingenbestand. Via <F5> kunt u een overzicht krijgen van de verschillende samenstellingen.

Omschrijving samenstelling: Indien u een samenstellingnummer heeft ingevuld, zal in dit veld automatisch de omschrijving van de betreffende samenstelling worden ingevuld (vanuit het samenstellingenbestand). U heeft echter de mogelijkheid om deze omschrijving te wijzigen.

Aantal: Dit getal geeft weer, hoe vaak dat deze samenstelling moet worden overgebracht (vb.: 5 volledige stereoketens).

Eenheid: Ook deze eenheid is wijzigbaar.

 

Nadat al deze velden zijn ingegeven, zullen de verschillende videoregels van de betreffende samenstelling, automatisch worden overgebracht naar de betreffende bestelbon.