De technologische vooruitgang mag de mensheid dan wel voor grote uitdagingen stellen, maar de nieuwe kansen en mogelijkheden die het met zich meebrengt zijn ongetwijfeld groter. Als ondernemer wilt u dan ook goed op de hoogte zijn om meteen op al die kansen te kunnen inspelen.
Titel | Digitalis - Hoe we onze wereld kunnen heruitvinden |
---|---|
Auteur | Thierry Geerts |
Uitgeverij | Lannoo |
Publicatiejaar | 2018 |
ISBN | 9789401450843 |
Pagina's | 271 |
Website | www.bedigitalis.be |
Digitalis - Nabije toekomst of technologisch utopia?
Al op de eerste bladzijden van zijn boek nodigt Thierry Geerts, directeur van Google in België en Luxemburg, u uit om mee te reizen naar Digitalis. Hij omschrijft Digitalis als een land waarin meer dan vier miljard mensen met elkaar verbonden zijn via het internet. Toch is het vanaf het begin al duidelijk dat het niet zo zeer om een landsconcept gaat, maar om een compleet nieuwe wereld. Een wereld van technologische vooruitgang en een wereld voor iedereen.
Als kritische lezer kunt u dan ook niet anders dan het land Digitalis onmiddellijk in vraag stellen. Gaat het hier om een uitgeschreven droom, een zoveelste technologisch vooruitstrevende utopie? De belofte van Digitalis klinkt alleszins ambitieus: “een land waar gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit, economie en andere maatschappelijke thema’s worden aangepakt dankzij de mogelijkheden van de digitale revolutie”.
Geerts uitnodiging op de vooravond van de vierde industriële revolutie
Hoe dan ook, het boek is een hartelijke uitnodiging. Thierry Geerts nodigt ons uit om Digitalis samen te verkennen. Tijdens die verkenning treedt hij naar voor als een visionaire gids die zijn verhaal in klare taal voor de dag brengt. Dat verhaal is verdeeld in drie delen: de wereld waar we in leven, de wereld heruitvinden en België heruitvinden.
In het eerste deel, voor we het eigenlijke Digitalis gaan verkennen, dompelt Geerts ons kort onder in de geschiedenis van technische en technologische vooruitgang. Door even terug te blikken naar het verleden, realiseren we ons al snel dat onze zorgen en angsten helemaal niet zo nieuw zijn. De meeste mensen vinden verandering nu eenmaal beangstigend en de wereld verandert sneller dan ooit tevoren. Maar vergeet niet dat het ook ontzettend spannend is.
Op dit moment bevinden we ons te midden van een nieuwe industriële revolutie. Het tijdperk van het internet en artificiële intelligentie is aangebroken. Meer nog, de technologie staat waarschijnlijk al heel wat verder dan de meesten onder ons zich realiseren.
Op verkenning in digitalis
In het tweede deel licht Thierry Geerts enkele facetten van Digitalis toe. Zo komen onder andere geneeskunde, wonen, mobiliteit, onderwijs en economie aan bod. Hij vertrekt voor de behandeling van elk van die onderwerpen vanuit het bekende om dan aan de hand van heldere voorbeelden de innovatieve technologie binnen dat domein te schetsen.
Dat auto’s autonoom, op zichzelf, zullen rijden daarover bestaat geen twijfel, maar zal straks iedereen nog wel een eigen wagen bezitten, of gaan we ook daar naar een volwaardig servicemodel? Worden huizen straks niet meer gebouwd, maar met behulp van een 3D-printer gemaakt? Dat zijn slechts enkele van de onderwerpen die Geerts aanhaalt. Deze recensie ligt – bewust – slechts het tipje van de sluier op. Voor de rest zult u zelf het boek ter hand moeten nemen.
Alles draait om winkelervaring
Is er in Digitalis dan geen plaats meer voor de fysieke winkel? Volgens Geerts is dat zeker niet het geval, maar het winkelconcept moet heruitgevonden worden. Alles draait immers om de winkelervaring. Zo wil niemand een half uur tijd verliezen door in de winkel in de rij te moeten staan. Tegelijkertijd willen veel mensen de sociale interactie en het menselijke aspect van een winkel niet verliezen.
Bovendien is winkelervaring niet alleen van belang voor de fysieke winkel. Ook voor webshops geldt dat, misschien nog meer dan ooit. Daarover is Geerts heel duidelijk: “wachten op technologie is niet meer van deze tijd”. Het is essentieel dat de gebruikerservaring op webshops constant geoptimaliseerd wordt. Daarbij is niet alleen de snelheid van de website belangrijk, maar ook het snel vinden van verwachte informatie, relevante suggesties voor de bezoekers en bovenal de reputatie en betrouwbaarheid van de webshop.
Maar wat is de prijs van al die innovatie?
Alles heeft zijn prijs. Voor de consument begint het pas de laatste jaren te dagen dat ook gratis advies, gratis video’s en veel andere online voordelen, niet geheel kosteloos zijn. Bijna altijd is de prijs voor zulke services uw data, want - u zult het wel al gehoord hebben - data is het nieuwe goud.
U moet met andere woorden een stuk van uw privacy opgeven om van bepaalde services gebruik te kunnen maken, uw gebruiksgemak te vergroten, of om algemeen uw online ervaring te verbeteren. Een deel van uw privacy opgeven is dus onoverkomelijk. Thierry Geerts benadrukt echter wel dat het ontzettend belangrijk is om voor zulke uitwisselingen eerst expliciet toestemming te vragen.
Niet voor niets schopte George Orwell’s boek 1984 het, zoals ook Geerts aanhaalt, in 2017 opnieuw tot de Amazon bestsellerlijst. 1984 is de dystopische roman waarin Orwell een totalitaire staat schets waarin iedereen constant in de gaten gehouden wordt. U kent het wellicht door het citaat “Big Brother is watching you”. Orwells dystopische visie staat dan ook haaks op de positieve, haast utopische, visie van Thierry Geerts.
Natuurlijk kunt u dit verhaal ook langs de andere kant bekijken; u bent immers zelf de ondernemer in dit verhaal. U kunt uw klanten en prospects een betere ervaring of meer informatie aanbieden in ruil voor hun gegevens. Op die manier verzamelt u een hoop data en zelfs contactinformatie, waarmee u dan weer aan de slag kunt in de marketing van uw producten of diensten.
België als hoofdstad
Ten slotte richt Thierry Geerts zich tot België. België is immers in het verleden geregeld als innovator in de wereld naar voor getreden. In de loop van de negentiende eeuw ontpopte België zich al snel tot een van de voornaamste industriële grootmachten. En ook in de twintigste eeuw stond ons land geregeld in de schijnwerpers. Denk maar aan Expo ’58 of Flanders Technology in de jaren tachtig.
Bovendien zijn we als Belgen optimaal gepositioneerd om het voortouw te nemen en een verschil te maken. Geografisch en bestuurlijk vormt België het hart van (West)-Europa en onze internetinfrastructuur is beter dan ooit tevoren (al liggen de internetkosten nog steeds hoog in vergelijking met andere landen). Wij Belgen zijn hoogopgeleid, hardwerkend, meertalig, maar ook vooral voorzichtig.
Thierry Geerts pleit voor een hernieuwde ambitie onder de Belgen. Hij is ervan overtuigd dat in deze industriële revolutie de risiconemers beloond zullen worden, want “de allerbelangrijkste factor voor succes is ambitie”. De vaardigheden en de mogelijkheden zijn er, maar het is aan ons – ook aan u – om de achter-de-kerktoren-mentaliteit te laten varen. Alleen zo kan België de hoofdstad van Digitalis worden.
Digitalis: een must-read voor elke ondernemer
Digitalis is een boek voor iedereen. Ik zou zelfs durven stellen dat het een must-read voor iedereen is. Zelfs al zou het boek niet erin slagen om u te overtuigen van de rooskleurige toekomst die Geerts voor ogen heeft, u zult ten minste beter begrijpen wat er allemaal in de wereld aan het gebeuren is. Thierry Geerts slaagt immers erin om u als lezer volledig te doen opgaan in de reis door Digitalis.
Als Google-directeur is Geerts uiteraard geen neutrale partij. Zijn visie staat ongetwijfeld in een lijn met die van de internetgigant waarvoor hij werkt. Toch spoor ook ik u graag aan om wat vertrouwen in de toekomst te hebben. Bied geen blinde weerstand tegen het onbekende, maar ga op zoek naar informatie. Dat kan tegenwoordig al met één klik.
Voor ondernemers kan dit boek niet alleen een bron van informatie zijn, maar ook inspiratie en motivatie. Die vier miljard mensen van Digitalis zijn allemaal aanspreekbaar via het internet. Vier miljard potentiële klanten die hun weg naar u willen vinden, want u biedt een goede dienst of een fantastisch product aan. Het is uw taak om ervoor te zorgen dat die mensen bij u terechtkomen.
Daarvoor biedt de nieuwe technologie tal van kansen, dus ga ervoor. Wees een durver. Durf te investeren in de toekomst. Think outside of the box. U zult zien dat u, eerder vroeg dan laat, de vruchten ervan zult plukken.
Bronnen:
Afbeelding Big brother: Copyright © Frederic Guimont